Pirított fokhagymás süngomba
A süngomba amellett, hogy rendkívül egészséges, az étrendünk részeként is fogyasztható. Íze sokak szerint a rákéra emlékeztet, így tulajdonképpen egyfajta húspótlóként is tekinthetünk rá. Ennek nagy előnye, hogy a süngomba lehet „hús” vagy éppen köret is. Elkészítésének egyik módja, hogy megpirítjuk és fokhagymával ízesítjük.
Hozzávalók:
- 170 g süngomba, vastag szeletekre vágva
- 1 teáskanál só
- Tört fekete bors, ízlés szerint
- Liszt szitálva
- 2 evőkanál tiszta olívaolaj
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál friss kakukkfű vagy más választott fűszernövény (néhány ágat megtartva díszítéshez)
Elkészítés
A gomba mindkét oldalát sózd, borsozd és könnyen lisztezd meg.
Tegyél fel egy nagy tapadásmentes teflonserpenyőt közepes/magas lángra és önts bele olívaolajat.
Amikor a serpenyőben megjelennek az apró füstszálak, ütögesd le a felesleges lisztet a gombáról, majd helyezd a serpenyőbe. Pirítsd meg az egyik oldalát aranybarnára. Fordítsd meg, és pirítsd meg a másik oldalát is ugyancsak aranybarnára.
Csökkentsd a hőfokot közepesre, adj hozzá vajat és fokhagymát közvetlenül a serpenyő felületére, majd szórd meg fűszerekkel.
Amikor a vaj elolvad, időnként forgasd meg a serpenyő tartalmát, és főzd, amíg a fokhagyma aranybarna lesz. Ízesítsd és újra sózd meg, ha szükséges.
Helyezd a gombákat tányérra, és locsold meg a serpenyőben keletkezett levet. Azonnal tálald.
Süngombás rizottó
Hozzávalók:
Mennyiségtől és ízléstől függően a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- Rizs
- Süngomba
- Só
- Bors
- Parmezán sajt
- Vaj
- Csirke alaplé
- Hagyma
Készítsd elő a süngombát, tisztítsd meg őket minden földtől vagy szennyeződéstől. Kockázd fel a gombákat kisebb darabokra. Aprítsd fel a hagymát kis darabokra.
Egy kis lábasban melegítsd fel a csirke alaplevet, amíg forr. Míg a lé melegszik, kezdd el a rizottót.
Tedd a gombákat egy nagy lábosba közepes lángon, és főzd, amíg a gombák aranybarnára nem sülnek. Ez kb. 5 percig tart. Tedd félre a párolt gombákat későbbi felhasználásra. Ugyanabba a nagy lábasba tegyél olívaolajat és apróra vágott hagymát. Főzd 1 percig. Ezután tedd a rizst a lábasba, és keverd össze a rizst, az olajat és a hagymát.
Folytasd a főzést, amíg a rizs aranybarna színű lesz. Ez a lépés nagyon fontos annak érdekében, hogy jó aranybarna színt kapj a rizsen, mielőtt bármi mást hozzáadnál. Ne feledd, hogy a szín adja az ízt. Persze figyelj oda, hogy ne égesd el a rizst.
Amint a lé felszívódik a rizsbe, folytasd a lé fokozatos hozzáadását, minden alkalommal ügyelve arra, hogy a nedvesség felszívódjon a rizsbe. Főzd a rizst, amíg al dente nem lesz. Ez néhány percet vesz igénybe. NE SIETTESD A FOLYAMATOT!
Amint a rizs al dente, vedd le a tűzről. Keverd össze a párolt gombákat, vajat és parmezán sajtot a főtt rizzsel. Ízlés szerint sózd és borsozd. Ennek a gombás rizottónak az elkészítése kb. 35 percet vesz igénybe.
Ha mégis inkább maradnál a táplálékkiegészítőknél akkor próbáld ki a Mushi süngomba kivonatát, mely BIO változatban is elérhető.