Keresés
Close this search box.

Pecsétviaszgomba - Ganoderma

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), Japán név – Reishi vagy Mannetake (10 000 éves gomba) Kínai név – Ling Zhi (szellemgomba – szellemi hatású gomba).
A kínai orvoslás szerint a gyógygombák közül a pecsétviaszgomba rendelkezik a legtöbb gyógyhatással. Kínai népgyógyászatban mintegy 4000 éves tradícióra tekint vissza. A hosszú élet egyik titkának tekintik, és a japánokhoz hasonlóan, a hallhatatlanság gombájaként is emlegetik.

A gombák táplálkozása maga a csoda: külső emésztéssel dolgoznak, ugyanakkor – bár a zöld növényekkel szemben fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmaznak, képesek szerves vegyületeket lebontani. Az összes gyógygomba közül, Reishi – Ganoderma lucidum a leghíresebb. A Ganoderma lucidum széles körű egészségügyi előnyei a magas poliszacharid-tartalmának ( a termőtest 41% béta-glükánt tartalmaz) és a triterpenoid kombinációjának köszönhető vegyületeket. (triterpenoid egy olyan vegyület, amely számos biológiai funkcióval rendelkezik, például gyulladáscsökkentő, antioxidáns vagy tumorellenes hatásokkal)

Ezek közül több mint 130-at azonosítottak, amelyek elsősorban két családhoz tartoznak: ganodersav és lucidénsav, amelyek funkciói többek között:

 • A hisztamin felszabadulás gátlása
 • Hepatoprotektív
 • Vérnyomáscsökkentő (ACE-gátló)
 • A koleszterinszintézis gátlása
 • Gyulladáscsökkentő
 • Apoptózis indukálása
 • Vírusindukció gátlása
 • Antioxidáns
 • Daganatellenes
 • CNS szedáció
 • Antimikrobiális
 • Immunmoduláció

A triterpének szintje különösen magas a G. lucidum spórákban, jellemzően >2,0% a héjtört spóraporban és >30% a spóraolajban, és a legújabb tanulmányok szerint a spórák és a spóraolaj rákellenes és neuroprotektív (idegsejteket védő) szerek.

Mit mond a tudomány?

A pecsétviaszgomba tápanyagtartalma a gyógygombák között is kiemelkedő. Jelentősebb mennyiségben található meg benne többek között cink, foszfor, germánium, kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas és réz. A reishi-t nem csak a tradícionális népgyógyászatban alkalmazták széles körben, hanem manapság is nagyon kiterjedten kutatott gyógygomba, számos klinikai vizsgálat igazolta előnyös hatásait.

ALLERGIA – Az immunmoduláló hatás mellett a G. lucidum erős gyulladáscsökkentő hatást is mutat a tumornekrózis-faktor-alfa (TNF-alfa), az interleukin-6 (IL-6), a nitrogén-monoxid (NO) és a prosztaglandin gyulladásos mediátorának elnyomásával. (prosztaglandin, természetes anyagcsere-termék, amely számos szövetben képződik, és szerepet játszik az idegrendszeri átvitelben, a gyulladásban és az érfalak állapotában)
Az immunmoduláló és gyulladásgátló hatás ezen kombinációja hozzájárul az allergiák (pl. hisztamin intolerancia) és más gyulladásos állapotok kezelésében való hatékonyságához. A G. lucidum a FAHF-2 összetevője, egy kínai gyógynövény-formula, amelyről számoltak be, hogy teljesen blokkolja az anafilaxiás reakciókat a földimogyoró-allergia egérmodelljében.

HIPERTONIAmagas vérnyomás a G. lucidum széles körű hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. A Ganoderma lucidumból izolált poliszacharidok és triterpén hiperlipidémiás, vérnyomáscsökkentő és antitrombotikus hatást mutattak, míg a poliszacharidkészítmény (Ganopoly) javult az EKG-n, és csökkentette a mellkasi fájdalmat, szívdobogásérzést és légszomjat kettős vak, randomizált, többszörösen központ tanulmány.

A triterpének a terpének egy osztálya. Ezeket a vegyuleteket állatok, növények és gombák állítják elő, és különféle biológiai funkciókkal és alkalmazásokkal rendelkeznek. A terpének felelősek számos növény illatáért és ízéért, mint például a kannabisz, a fenyő és a levendula. A terpéneknek különféle biológiai funkciói és hatásai is vannak, például vonzzák a beporzókat, elrisztják a ragadozókat, megvédik a növényeket a fertőzésektől, és modulálják az endokannabinoid rendszert az emberben.

ÁLMATLANSÁG/SZORONGÁSÁS – A hagyományos „szeszgomba” elnevezés a triterpén összetevőinek nyugtató hatására utal, és sok gyógynövényszakértő értékeli az álmatlanság esetén nyújtott előnyeit. Christopher Hobbs a G. lucidumot ajánlja a hiányos álmatlanságra, míg a Mizuno a „lelki stabilizálásra”.

RHEUMATOID ARTHRITIS – reumás ízületi gyulladás. A G. lucidum immunmoduláló (szabályozza vagy befolyásolja az immunrendszer működését) és gyulladáscsökkentő hatásának kombinációja arra utal, hogy potenciálisan alkalmazható autoimmun állapotok, például rheumatoid arthritis kezelésében, és a G. lucidum proteoglikán frakciójáról kimutatták, hogy gátolja a rheumatoid arthritist. (proteoglikánok olyan molekulák, amelyek fehérjékből és cukor részekből állnak, fontos szerepet játszanak a sejtek közötti támogatásában, valamint kommunikációban)

NEUROPROTEKTÍV –  idegsejteket védő, hagyományosan a hosszú élettartamot elősegítőnek tartják, a G. lucidum kivonatról kimutatták, hogy gátolja a béta-amiloid szinaptikus toxicitást, ami potenciális előnyökkel jár az Alzheimer-kórban. A G. lucidumból származó poliszacharidok és triterpének egyaránt neuroprotektív és görcsoldó hatást fejtenek ki 10-80 mg/kg-os szinten, míg a G. lucidum spórái képesek megvédeni a neuronokat az apoptózistól (apoptózis a sejtek tervezett és programozott halála) és javítani a kognitív diszfunkciókat in vivo (in vivo élő szervezetben elvégzett vizsgálatok).

MÁJBETEGSÉG – A Reishi termőteste régóta a májbetegségek népszerű hagyományos gyógymódja. Úgy tűnik, hogy e tekintetben hatásának legalább egy része a G. lucidum triterpének azon képességén keresztül valósulhat meg, hogy blokkolja a vérlemezkékből származó növekedési faktor béta receptort (PDGFbetaR), így gátolja a máj csillagsejtek aktiválódását és proliferációját (folyamat, amely során valami gyorsan szaporodik), ami kulcsfontosságú esemény a májfibrózisban.
A G. lucidumot hagyományosan a hepatitis kezelésére is használják, és egy Liuweiwuling tablettával kezelt hepatitis B esetet vizsgáló klinikai vizsgálatban, amelynek fő összetevője a G. lucidum, a betegek 92,4%-áról számoltak be pozitív eredményről61. Ismét úgy tűnik, hogy a triterpén-ek a kulcskomponensek.

ÖREGEDÉSGÁTLÓ – Hagyományosan a „halhatatlanság gombájaként” ismert G. lucidum széles spektrumú szív- és érrendszeri, neurológiai és immunológiai előnyei, valamint a vércukor– és koleszterinszint szabályozásának támogatása, hozzájárulnak az öregedésgátló tulajdonságaihoz.

KLINIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Fő terápiás alkalmazások – Allergiák, májtámogatás, rák (különösen mell- és prosztatarák), magas vérnyomás, szorongás/álmatlanság, reumás ízületi gyulladás.
A Cordyceps sinensis-szel együtt a G. lucidum rendelkezik a legszélesebb körű indikációkkal, és jól kombinálható vele a tüdő- és májbetegségek kezelésében, valamint mindenre kiterjedő adaptogén támogatásban.
Főbb összetevők – Triterpének és poliszacharidok.

Adagolás – A hagyományos materia medica (az orvosi anyagok vagy gyógyszerek gyűjteményét vagy leírását jelenti) 3-15 g/nap dózistartományt ajánl a nyers G. lucidum számára főzetben vagy 1,5-3 g porban vagy pirulákban, miközben 30 g/nap adagot és 5,4 g/nap poliszacharid kivonatot is beszámoltak. és 3,0 g/nap, valamint G. lucidum spóraport alkalmaztak a klinikai vizsgálatokban.
A poliszacharidokban gazdag forróvizes és triterpénben gazdag etanolos (alkohol alapú) kivonatokat kombináló kettős extrakciós termékek dózistartománya jellemzően 1-3 g/nap, míg 500-1000 mg/nap a normál G. lucidum spóraolajos termékek esetében.

Biztonság – Az antikoaguláns gyógyszert (olyan gyógyszer, amely megakadályozza a vérrögök képződését vagy csökkenti a véralvadékok kialakulásának kockázatát) antitrombotikus  gyógyszert szedő betegeket figyelni kell a G.lucidum ezen a területen kifejtett hatásai miatt, bár a G. lucidum pótlásának (1,5 g/nap) egészséges önkénteseken végzett vizsgálata nem mutatott ki hatást a hemosztatikus funkcióra.