Keresés
Close this search box.

Kínai Hernyógomba - Cordyceps

A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis), amely a legértékesebb gombák egyike, drágább, mint a szarvasgomba. Egyedi életciklussal rendelkezik, télen lepke lárváin él, majd tavasszal hosszúkás termőtestekké fejlődik. Botanikai neve a latin “cordyceps sinensis”  a latin „cord” (zsínór), „ceps” (fej), és „sinesis”(kínai) szavak összetételéből származik, így utalva eredetére és egyedi formájára. Az Egyesült Államokban “caterpillar fungus” néven ismert.

A Cordyceps fajok egyedülállóak a gyógygombák között, mivel nem növényi gazdán, hanem rovarokon nőnek. A mai napig több mint 700 Cordyceps- fajt azonosítottak világszerte, amelyek a legtöbb esetben parazitaként nőnek a rovar gazdáin. Ugyanakkor azt is felvetették, hogy bizonyos esetekben szimbiotikus kapcsolat áll fenn, ahol a rovargazda szelektív előnyhöz jut a gomba anamorfától (a gomba aszexuális formája).

Bár a hagyományosan betakarított Cordyceps továbbra is elérhető, a piacon lévő Cordyceps túlnyomó többségét nem rovaroktól mentes, gabonaalapú talajon termesztik, ami jobb minőség-ellenőrzést és megfizethetőséget eredményez. Annak ellenére, hogy a kereskedelmi forgalomban termesztett Cordyceps-t a vadon gyűjtött Cordyceps-től eltérő szubsztrátumon (kertészeti szubsztrátum)  termesztik, a HPLC-elemzés azonos kémiai profilokat mutat, és a kettő klinikailag felcserélhető.

A poliszacharidokon és lipideken kívül (lipidek az élőlények létfontosságú szerves vegyületei) a Cordyceps fajok nagyszámú nukleozid analógot tartalmaznak. (a nukleozid egy molekula, amely egy nukleobázist (nitrogénalapú molekula) és egy cukormolekulát (ribóz vagy dezoxiribóz) tartalmaz összekapcsolva. Az RNS és DNS építőeleme)

Nukleozid közül kiemelkedik a cordycepin, a 3-dezoxiadenozin, amely nagy mennyiségben található meg a Cordyceps militarisban, és amely az adenozintól abban különbözik, hogy nincs oxigén a ribóz részének 3-as pozíciójában. (adenozin egy nukleozid, amely az adenin bázisból és egy ribóz cukorból áll. Szerepet játszik az energiaátvitelben, valamint az RNS egyik alapvető építőeleme)

A cordycepin,  adenozinhoz való közeli hasonlósága miatt egyes enzimek nem tudnak különbséget tenni a kettő között, ezért képes részt venni bizonyos biokémiai reakciókban, beleértve az RNS/DNS-szintézist, ahol beépülése az RNS/DNS-molekula megszűnéséhez vezet, mivel nincs oxigén molekula, amely kötődhetne a következő nukleotidhoz.

Ez az RNS/DNS szintézis megszakításának képessége vezetett az ilyen nukleozid használatához, amelyeket reverz transzkriptáz inhibitoroknak neveznek (reverz transzkriptáz egy enzim, amely RNS-t ír át DNS-sé. Ez az enzim lehetővé teszi bizonyos vírusoknak, mint például a retrovírusoknak (pl. HIV), hogy genetikai anyagukat az általuk fertőzött sejtek DNS-ébe integrálják).

Vírusos fertőzéseknél, köztük a HIV és a hepatitis, valamint a rák kezelésében, olyan gyógyszerészeti neveken, mint az AZT (Retrovir), Videx és Epivir.

Normál egészséges sejtekben az ilyen reverz transzkriptáz inhibitorokat a megfelelő nukleozid kivédi, de a gyorsan osztódó rákos sejtekben és a vírussal fertőzött sejtekben képesek a replikáció hatékony gátlására. Az adenozin monofoszfát (AMP) és adenozin-trifoszfát (ATP) formájában szintén központi szerepet játszik az energia-anyagcserében, jelátvitelben és a hormontermelés szabályozásában.

Az O. sinensis és a C. militaris mellett számos kísérletet végeztek a Kínai Tudományos Akadémia által vadon élő O. sinensis példányokból izolált gombatörzzsel, amelyet a tenyésztés megkönnyítése érdekében választottak ki folyékony fermentációs technológiával. Cs-4 néven jelenleg Paecilomyces hepiali néven azonosítják, és továbbra is az egyik fő Cordycepsszel rokon faj, amelyet Kínában használnak.

Egy in vitro vizsgálat azonban kimutatta, hogy a Cs-4 immunszuppresszív aktivitással rendelkezik, és a Cyclosporin A immunszuppresszív gyógyszerről kimutatták, hogy más, vadon élő O. sinensis mintákból izolált gombatörzsekben is jelen van.

Mit mond a tudomány?

A kínai hernyógomba gomba évezredekkel ezelőtt már ismert volt egészségvédő tulajdonságairól, mint például az energizálás, élénkítés és immunerősítés. Példák is léteznek arra, hogy a hernyógomba használata hozzájárulhat a sportteljesítmény javulásához és a gyorsabb regenerációhoz.

ATLÉTIKAI TELJESÍTMÉNY – Az O. sinensis más táplálékkiegészítőkkel együtt történő használata az 1990-es évek elejének rekordot döntögető kínai sportolók által jelentős érdeklődést váltott ki az atlétikai teljesítmény fokozásának lehetősége iránt.
Az 1993-as pekingi országos bajnokságon női futók számos világrekordot értek el, amelyeket a legálisan alkalmazott kínai hernyógomba kivonattal hoztak összefüggésbe. Ma ismert a gomba pozitív hatása az edzések közötti gyorsabb regenerációs időre is.
Egy 1996-os, hosszú távú futókon végzett tanulmány a résztvevők 71%-ánál szignifikáns javulásról számolt be, és kimutatták, hogy az O. sinensis és C. militaris, valamint a Cordyceps anamorfok (Anamorf -átváltozás átalakulás) Cs-4 és Cs-HK1 növelik az állóképességet állatmodellekben.

Az ülő embereken végzett vizsgálatok az energiatermelés és az oxigénkapacitás jelentős növekedését is mutatják.
Egy 2017-es tanulmány pedig rámutatott arra hogy a Cordyceps kivonat hatására az egerek úszó képessége megnövekedett. Az úszásig eltelt idő a kimerültségig hosszabb volt a Cordyceps csoportban, mint a kontrollcsoportban.
Mindazonáltal három tanulmány nem igazolt semmilyen hatást a versenyző kerékpárosok  sportolók teljesítményére, felvetették, hogy ennek az lehet az oka, hogy az ilyen sportolók már a maximális aerob kapacitásukon vagy ahhoz közel dolgoznak.

ÖREGEDÉS ELLENI – Az O. sinensis-t hagyományosan táplálékkiegészítőként használják idősek és hosszú betegségből lábadozók számára. A Cs-4-gyel végzett egészséges idős alanyokon végzett vizsgálatok jelentős növekedést mutattak az oxigénfelvételben, az aerob kapacitásban és a fáradtsággal szembeni ellenállásban.
(Cs-4″ a Cordyceps sinensis egy specifikus törzsére utal, amely a gyógygomba egy fajtája. A Cs-4-et fermentációs folyamat során termesztik, és potenciális egészségügyi előnyeiről ismert)
A poliszacharid kivonatokon alapuló kísérleti bizonyítékok azt mutatják, hogy az O. sinensis képes javítani az agyműködést és az antioxidáns enzimaktivitást, ami a szív- és érrendszeri működésre gyakorolt ​​jótékony hatásával együtt kiváló kiegészítője a szív- és érrendszeri működésnek.

Ezgy 2008 kísérlet a Cordyceps sinensis kivonat (CSE) hatását vizsgálta d-galaktózzal öregedett egereken és kasztrált patkányokon, hogy elemezze öregedésgátló hatását. A tanulmány a CSE hatását is mérte az életkorral összefüggő enzimek aktivitására.
Az eredmények azt mutatták, hogy a CSE javította a szuperoxid-diszmutáz, glutation-peroxidáz és kataláz aktivitását, valamint csökkentette a lipid-peroxidáció és a monoamin-oxidáz aktivitás szintjét idős egerekben.

Aszuperoxid-diszmutáz és a glutation-peroxidáz olyan enzimek, amelyek a szervezetben antioxidáns védelmet nyújtanak, megszüntetik a szabad gyökök káros hatásait, és hozzájárulnak az oxidatív stressz elleni védelemhezMind a szuperoxid-diszmutáz (SOD), mind a glutation-peroxidáz (GPx) fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában.

SZEXUÁLIS FUNKCIÓ – Az O. sinensis egyértelműen jótékony hatással van a férfiak szexuális alulműködésére, ha hosszabb ideig szedik. Anekdotikus bizonyítékok és Kínából származó jelentések a női libidó lehetséges előnyeit is jelzik.
Állatkísérletek alapján az O. sinensis és a C. militaris egyértelműen növeli a férfi nemi hormonok szintjét, javítja a herék morfológiáját, a spermiumok mennyiségét és minőségét.
In vitro kutatások azt mutatják, hogy a Cordyceps befolyásolja a szteroidogenezis (szteroidogenezis a szervezetben zajló folyamat, amely során a koleszterinből szteroidok képződnek) jelátviteli útvonalát a cAMP képződése után.

TERMÉKENYSÉG – Az O. sinensis-t egyre gyakrabban használják a meddőség területén dolgozó vezető szakemberek, és a klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a Cordyceps jótékony hatással van a női termékenységre és az IVF sikerére. Ez részben annak köszönhető, hogy képes serkenteni a 17β-ösztradiol (ösztrogén) termelését a megnövekedett StAR (szteroidogenikus akut szabályozó fehérje) és aromatáz expressziója révén.
Az O. sinensis azon képessége, hogy fokozza az ösztrogéntermelést, a posztmenopauzális csontritkulás kezelésére is alkalmas.

DIABETES – cukorbetegség. A kísérleti bizonyítékok azt mutatják, hogy az O. sinensis képes:
• Az inzulin felszabadulásának kiváltása
• Növeli a máj glükokináz szintjét
• Növeli a sejtek inzulinérzékenységét

Egy randomizált vizsgálatban a 3 g/nap O. sinensis micélium biomasszával kezelt betegek 95%-ánál javult a vércukorprofil, szemben a más módszerekkel kezelt betegek 54%-ával. Ezenkívül arról számoltak be, hogy az alkohol által kiváltott cukorbetegségben szenvedő betegek napi 4,5 g O. sinensis micélium biomassza fogyasztása csökkenti az alkohol iránti vágyat.

MÁJVÉDELEM – Több tanulmány kimutatta, hogy az O. sinensis és a C. militaris is képes gátolni a májfibrózist és segít helyreállítani a májműködést. Egy klinikai vizsgálatban, amelyben 3 g/nap O. sinensis micélium biomasszát alkalmaztak az alkohol által kiváltott májzsugorodás kezelésére, 14 betegnél az AST-szint 70%-kal, az ALT-szint 63%-kal, a GGT-szint pedig 64%-kal csökkent 90 napos időszak alatt.

VESEEGÉSZSÉG  – Az O. sinensis hagyományosan támogatja a veséket, és bebizonyosodott, hogy napi 3,5g adag javítja a vese funkcióját a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, valamint felgyorsítja a gentamicinnel okozott vesekárosodásban szenvedő betegek felépülését. (a gentamicin az aminoglikozidok csoportjába tartozó széles spektrumú antibiotikum)

L​ÉGZÕSZERVI BETEGSÉG  – Az O. sinensist hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére használták, és a jelentések szerint jótékony hatású az asztma és a COPD3 kezelésére.

VÍRUS ELLENI VÉDELEM – Mint fentebb említettük, a Cordyceps fajokban jelenlévő nukleozid analógok képesek gátolni a vírus replikációját.
(Nukleozidok olyan molekulák, amelyek a nukleotidok alkotóelemei, de hiányzik belőlük a foszfát rész. A nukleotid egy olyan molekula, amelyből az örökítőanyag, például a DNS és az RNS épül fel)
Ugyanakkor a Cordycepsben található poliszacharidok modulálják a vírusfertőzésekre adott immunválaszt. A fokozott immunválasz és a megszakított vírusreplikáció kombinációja a Cordyceps-t, különösen a C. militarist az egyik leghatékonyabb gombává teszi a krónikus vírusfertőzések leküzdésében

KLINIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Fő terápiás alkalmazások – Termékenység és szexuális funkció, energia, cukorbetegség, tüdőműködés, veseműködés, májbetegségek.
Kulcskomponens – Nukleozid-származékok. (nukleozid-származékok olyan vegyületek, amelyek fontosak a DNS és RNS szerkezetében és funkciójában, valamint a sejtbiológiában és a gyógyszerészetben)

Adagolás – A Cordyceps egyedülálló tulajdonságai főként a nukleozidszármazékoké, és mivel ezek nagyrészt kiválasztódnak (a C. militarison végzett kutatások azt mutatják, hogy a cordycepin 98%-a kiválasztódik a táptalajba), a micélium biomassza termékek a Cordyceps természetes adagolási formátumát kínálják. A legtöbb esetben 2-3 g/nap micéliumbiomasszát használnak, míg magasabb szintű Cordyceps adagokról beszámoltak, hogy jó eredményeket mutatnak különböző rákos megbetegedések esetén.
Egyes szakemberek a magasabb cordycepinszint miatt a C. militarist szívesebben használják rák és vírusfertőzések kezelésére.

Biztonság – A hormonfüggő rákos megbetegedések (prosztata és emlő) női nemi hormon (ösztrogén) és férfi nemi hormon (tesztoszteron) fokozott szintje miatt alakulnak ki. Bár a Cs-4 előnyösnek bizonyul a mozgáshoz és állóképességhez, lehetséges immunszuppresszió miatt nem ajánlott az immunhiányos állapotokban történő alkalmazása. (immunszuppresszió az immunrendszer aktiválásának vagy hatékonyságának csökkenése)