Keresés
Close this search box.

Kínai Hernyógomba - Cordyceps

A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis), amely a legértékesebb gombák egyike, drágább, mint a szarvasgomba. Egyedi életciklussal rendelkezik, télen lepke lárváin él, majd tavasszal hosszúkás termőtestekké fejlődik. Botanikai neve a latin “cordyceps sinensis”  a latin „cord” (zsínór), „ceps” (fej), és „sinesis”(kínai) szavak összetételéből származik, így utalva eredetére és egyedi formájára. Az Egyesült Államokban “caterpillar fungus” néven ismert.

A Cordyceps fajok egyedülállóak a gyógygombák között, mivel nem növényi gazdán, hanem rovarokon nőnek. A mai napig több mint 700 Cordyceps- fajt azonosítottak világszerte, amelyek a legtöbb esetben parazitaként nőnek a rovar gazdáin. Ugyanakkor azt is felvetették, hogy bizonyos esetekben szimbiotikus kapcsolat áll fenn, ahol a rovargazda szelektív előnyhöz jut a gomba anamorfától (a gomba aszexuális formája).

Bár a hagyományosan betakarított Cordyceps továbbra is elérhető, a piacon lévő Cordyceps túlnyomó többségét nem rovaroktól mentes, gabonaalapú talajon termesztik, ami jobb minőség-ellenőrzést és megfizethetőséget eredményez. Annak ellenére, hogy a kereskedelmi forgalomban termesztett Cordyceps-t a vadon gyűjtött Cordyceps-től eltérő szubsztrátumon (kertészeti szubsztrátum)  termesztik, a HPLC-elemzés azonos kémiai profilokat mutat, és a kettő klinikailag felcserélhető.

Mit mond a tudomány?

A kínai hernyógomba gomba évezredekkel ezelőtt már ismert volt egészségvédő tulajdonságairól, mint például az energizálás, élénkítés és immunerősítés. Példák is léteznek arra, hogy a hernyógomba használata hozzájárulhat a sportteljesítmény javulásához és a gyorsabb regenerációhoz.

ATLÉTIKAI TELJESÍTMÉNY – Az O. sinensis más táplálékkiegészítőkkel együtt történő használata az 1990-es évek elejének rekordot döntögető kínai sportolók által jelentős érdeklődést váltott ki az atlétikai teljesítmény fokozásának lehetősége iránt.
Az 1993-as pekingi országos bajnokságon női futók számos világrekordot értek el, amelyeket a legálisan alkalmazott kínai hernyógomba kivonattal hoztak összefüggésbe. Ma ismert a gomba pozitív hatása az edzések közötti gyorsabb regenerációs időre is.
Egy 1996-os, hosszú távú futókon végzett tanulmány a résztvevők 71%-ánál szignifikáns javulásról számolt be, és kimutatták, hogy az O. sinensis és C. militaris, valamint a Cordyceps anamorfok (Anamorf -átváltozás átalakulás) Cs-4 és Cs-HK1 növelik az állóképességet állatmodellekben.

Az ülő embereken végzett vizsgálatok az energiatermelés és az oxigénkapacitás jelentős növekedését is mutatják.
Egy 2017-es tanulmány pedig rámutatott arra hogy a Cordyceps kivonat hatására az egerek úszó képessége megnövekedett. Az úszásig eltelt idő a kimerültségig hosszabb volt a Cordyceps csoportban, mint a kontrollcsoportban.
Mindazonáltal három tanulmány nem igazolt semmilyen hatást a versenyző kerékpárosok  sportolók teljesítményére, felvetették, hogy ennek az lehet az oka, hogy az ilyen sportolók már a maximális aerob kapacitásukon vagy ahhoz közel dolgoznak.

ÖREGEDÉS ELLENI – Az O. sinensis-t hagyományosan táplálékkiegészítőként használják idősek és hosszú betegségből lábadozók számára. A Cs-4-gyel végzett egészséges idős alanyokon végzett vizsgálatok jelentős növekedést mutattak az oxigénfelvételben, az aerob kapacitásban és a fáradtsággal szembeni ellenállásban.
(Cs-4″ a Cordyceps sinensis egy specifikus törzsére utal, amely a gyógygomba egy fajtája. A Cs-4-et fermentációs folyamat során termesztik, és potenciális egészségügyi előnyeiről ismert)
A poliszacharid kivonatokon alapuló kísérleti bizonyítékok azt mutatják, hogy az O. sinensis képes javítani az agyműködést és az antioxidáns enzimaktivitást, ami a szív- és érrendszeri működésre gyakorolt ​​jótékony hatásával együtt kiváló kiegészítője a szív- és érrendszeri működésnek.

Ezgy 2008 kísérlet a Cordyceps sinensis kivonat (CSE) hatását vizsgálta d-galaktózzal öregedett egereken és kasztrált patkányokon, hogy elemezze öregedésgátló hatását. A tanulmány a CSE hatását is mérte az életkorral összefüggő enzimek aktivitására.
Az eredmények azt mutatták, hogy a CSE javította a szuperoxid-diszmutáz, glutation-peroxidáz és kataláz aktivitását, valamint csökkentette a lipid-peroxidáció és a monoamin-oxidáz aktivitás szintjét idős egerekben.

Aszuperoxid-diszmutáz és a glutation-peroxidáz olyan enzimek, amelyek a szervezetben antioxidáns védelmet nyújtanak, megszüntetik a szabad gyökök káros hatásait, és hozzájárulnak az oxidatív stressz elleni védelemhezMind a szuperoxid-diszmutáz (SOD), mind a glutation-peroxidáz (GPx) fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában.

SZEXUÁLIS FUNKCIÓ – Az O. sinensis egyértelműen jótékony hatással van a férfiak szexuális alulműködésére, ha hosszabb ideig szedik. Anekdotikus bizonyítékok és Kínából származó jelentések a női libidó lehetséges előnyeit is jelzik.
Állatkísérletek alapján az O. sinensis és a C. militaris egyértelműen növeli a férfi nemi hormonok szintjét, javítja a herék morfológiáját, a spermiumok mennyiségét és minőségét.
In vitro kutatások azt mutatják, hogy a Cordyceps befolyásolja a szteroidogenezis (szteroidogenezis a szervezetben zajló folyamat, amely során a koleszterinből szteroidok képződnek) jelátviteli útvonalát a cAMP képződése után.

TERMÉKENYSÉG – Az O. sinensis-t egyre gyakrabban használják a meddőség területén dolgozó vezető szakemberek, és a klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a Cordyceps jótékony hatással van a női termékenységre és az IVF sikerére. Ez részben annak köszönhető, hogy képes serkenteni a 17β-ösztradiol (ösztrogén) termelését a megnövekedett StAR (szteroidogenikus akut szabályozó fehérje) és aromatáz expressziója révén.
Az O. sinensis azon képessége, hogy fokozza az ösztrogéntermelést, a posztmenopauzális csontritkulás kezelésére is alkalmas.

DIABETES – cukorbetegség. A kísérleti bizonyítékok azt mutatják, hogy az O. sinensis képes:
• Az inzulin felszabadulásának kiváltása
• Növeli a máj glükokináz szintjét
• Növeli a sejtek inzulinérzékenységét

Egy randomizált vizsgálatban a 3 g/nap O. sinensis micélium biomasszával kezelt betegek 95%-ánál javult a vércukorprofil, szemben a más módszerekkel kezelt betegek 54%-ával. Ezenkívül arról számoltak be, hogy az alkohol által kiváltott cukorbetegségben szenvedő betegek napi 4,5 g O. sinensis micélium biomassza fogyasztása csökkenti az alkohol iránti vágyat.

MÁJVÉDELEM – Több tanulmány kimutatta, hogy az O. sinensis és a C. militaris is képes gátolni a májfibrózist és segít helyreállítani a májműködést. Egy klinikai vizsgálatban, amelyben 3 g/nap O. sinensis micélium biomasszát alkalmaztak az alkohol által kiváltott májzsugorodás kezelésére, 14 betegnél az AST-szint 70%-kal, az ALT-szint 63%-kal, a GGT-szint pedig 64%-kal csökkent 90 napos időszak alatt.

VESEEGÉSZSÉG  – Az O. sinensis hagyományosan támogatja a veséket, és bebizonyosodott, hogy napi 3,5g adag javítja a vese funkcióját a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, valamint felgyorsítja a gentamicinnel okozott vesekárosodásban szenvedő betegek felépülését. (a gentamicin az aminoglikozidok csoportjába tartozó széles spektrumú antibiotikum)

L​ÉGZÕSZERVI BETEGSÉG  – Az O. sinensist hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére használták, és a jelentések szerint jótékony hatású az asztma és a COPD3 kezelésére.

VÍRUS ELLENI VÉDELEM – Mint fentebb említettük, a Cordyceps fajokban jelenlévő nukleozid analógok képesek gátolni a vírus replikációját.
(Nukleozidok olyan molekulák, amelyek a nukleotidok alkotóelemei, de hiányzik belőlük a foszfát rész. A nukleotid egy olyan molekula, amelyből az örökítőanyag, például a DNS és az RNS épül fel)
Ugyanakkor a Cordycepsben található poliszacharidok modulálják a vírusfertőzésekre adott immunválaszt. A fokozott immunválasz és a megszakított vírusreplikáció kombinációja a Cordyceps-t, különösen a C. militarist az egyik leghatékonyabb gombává teszi a krónikus vírusfertőzések leküzdésében

KLINIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Fő terápiás alkalmazások – Termékenység és szexuális funkció, energia, cukorbetegség, tüdőműködés, veseműködés, májbetegségek.
Kulcskomponens – Nukleozid-származékok. (nukleozid-származékok olyan vegyületek, amelyek fontosak a DNS és RNS szerkezetében és funkciójában, valamint a sejtbiológiában és a gyógyszerészetben)

Adagolás – A Cordyceps egyedülálló tulajdonságai főként a nukleozidszármazékoké, és mivel ezek nagyrészt kiválasztódnak (a C. militarison végzett kutatások azt mutatják, hogy a cordycepin 98%-a kiválasztódik a táptalajba), a micélium biomassza termékek a Cordyceps természetes adagolási formátumát kínálják. A legtöbb esetben 2-3 g/nap micéliumbiomasszát használnak, míg magasabb szintű Cordyceps adagokról beszámoltak, hogy jó eredményeket mutatnak különböző rákos megbetegedések esetén.
Egyes szakemberek a magasabb cordycepinszint miatt a C. militarist szívesebben használják rák és vírusfertőzések kezelésére.

Biztonság – A hormonfüggő rákos megbetegedések (prosztata és emlő) női nemi hormon (ösztrogén) és férfi nemi hormon (tesztoszteron) fokozott szintje miatt alakulnak ki. Bár a Cs-4 előnyösnek bizonyul a mozgáshoz és állóképességhez, lehetséges immunszuppresszió miatt nem ajánlott az immunhiányos állapotokban történő alkalmazása. (immunszuppresszió az immunrendszer aktiválásának vagy hatékonyságának csökkenése)