Keresés
Close this search box.

Chaga - Inonotus obliquus

A hamvaskéreg gomba, azaz a chaga gomba (Inonotus obliquus) Kelet-Európa és Oroszország erdeiben széles körben növekszik számos fán, köztük nyírfán, lucfenyőn, ahol a fa törzsén steril növedékként vagy kagylóként jelenik meg. A termőtestről azt jelentették, hogy a fák környéken  is található, de rendkívül ritka természetes környezetben. Japán neve – Kabanoanatake. Kínai neve – Bai Hua Rong / Hua Jie Kong jún.

Hagyományosan csak a nyírfákon növekvő I. obliquus-t használták teaként daganatok kezelésére, beleértve a műtétileg nem eltávolítható mellrákot, csípő, gyomor-, fül- és tüdőrákot, valamint a bőr-, vastagbél- és Hodgkin-lymphomát, és I. obliquus-t csodagyógyszerként jegyzik fel a rákról szóló, Szolzsenyicin félig önéletrajzi 1967-es regényében, a “Rákos kórban”.
A chaga külsőleg egy égett, kemény széndarabhoz hasonlít, amely nagyjából 25-38 cm méretűre nő meg, a belseje azonban narancssárga színű és puha.

Kimutatták, hogy a betulinsav mitokondriális apoptózist (programozott sejthalál) indukál különböző rákos sejtvonalakban, és gátolja a topoizomeráz (olyan enzimek, amelyek a DNS harmadlagos szerkezetét változtatják) enzimet, amely elengedhetetlen a DNS-szálak feltekercseléséhez és tekercseléséhez a sejtreplikációban. Ezenkívül retrovírus-, parazita- és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az I. obliquus egyéb fontos összetevői közé tartoznak a poliszacharidok és a szterinek. Magas fenoltartalma kivételes antioxidáns tulajdonságokat ad, és egy melanin komplexről (melanin nevű pigment adja a bőr és a haj színét) is kimutatták, hogy jelentős antioxidáns és genoprotektív tulajdonságokkal rendelkezik.
Az I. obliquus nyírfa felhasználásának bölcsességét támasztja alá az a megállapítás, hogy kulcsfontosságú összetevői a betulin (betulin a nyírfa kérgéből kivont növényi összetevő, mely a nyírfakéreg fehér színét is adja) és a betulinsav triterpenoidok (triterpenoidok olyan szerves vegyületek), amelyek természetesen számos növényben előfordulnak, de elsősorban a molyhos nyír (Betula pubescens) kérgében. Egy friss tanulmány arról számolt be, hogy kis mennyiségű betulint (0,12%) mutattak ki az I. obliquus rizson termesztett micélium biomasszájában, ami arra utal, hogy néhányat a gomba is előállíthat maga.

Mit mond a tudomány?

A betulinsav-analógokról kimutatták, hogy megzavarják a HIV-1 vírus összeépülését és bimbózódását, valamint a vírus fúzióját a sejtmembránnal. Erősíti az immunrendszert és küzd a gyulladások ellen. Az obliquust avagy chaga gomba hagyományosan számos vírusos állapot kezelésére használják.
A jótékony citokinek – az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék – képződését elősegítve a Chaga stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok elleni küzdelemhez.

PSORIASISPIKKELYSÖMÖR. Számos anekdotikus jelentés jelzi az  obliquus jótékony hatását a pikkelysömörre, és ezt alátámasztja egy 50 pszoriázisos betegen végzett orosz tanulmány is, amely 76%-os gyógyulási arányról számolt be, és az esetek további 16%-ában javult. Ugyanez a tanulmány arról számolt be, hogy általában 9-12 hétbe telt, mire a javulás nyilvánvalóvá vált.
A Chaga kivonat javíthatja a koleszterinszintet is, csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Számos állatkísérlet összekapcsolja a Chagát a vércukorszint csökkentésével. Ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében. Jelenleg rákellenes szerként fejlesztik az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének Rapid Access to Intervention Development programján keresztül.

VÍRUS ELLENI –HERPES Az I. obliquust hagyományosan számos vírusos állapot kezelésére használták, és az I. obliquus vizes kivonatai megakadályozták a Herpes simplex vírus bejutását a vírus által kiváltott membránfúzió gátlásával, 50%-os gátló koncentrációval, 3,82 μg/ml25.
A betulinsav-analógokról kimutatták, hogy megzavarják a HIV-1 vírus összeépülését és bimbózódását, valamint a vírus fúzióját a sejtmembránnal.

EMÉSZTŐSZERVI ZAVAROK – A melano-glükán komplexek széles antimikrobiális aktivitással rendelkeznek, és az I. obliquus hagyományosan belső tisztítóként használatos Befungin-nal (betulin a nyírfa kérgéből kivont növényi összetevő, mely a nyírfakéreg fehér színét is adja), az I. obliquus alkoholos kivonatával, amelyet Oroszországban engedélyeztek a gyomor- és bélrendszeri zavarok kezelésére.

KOLESZTERIN – A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja az I. obliquus kivonat összetételét magas nyomáson történő vízkivonási módszerrel, valamint az I. obliquus kivonat hatásait és a lehetséges hátterükben álló mechanizmusokat. Az I. obliquus kivonat fő összetevői a β-glükánok, triterpenoidok és polifenolok voltak meghatározás alapján. Az I. obliquus kivonat szájon át történő adagolása 250 mg/kg és 500 mg/kg dózisokban jelentősen enyhítette a vércukor- és inzulinrezisztenciát. Ezenfelül a 250 mg/kg és 500 mg/kg I. obliquus kivonat növelte a máj glikogén tartalmát és a magas sűrűségű lipoprotein-koleszterin (HDL-C) szinteket, miközben csökkentette a teljes koleszterin (TC), triglicerid (TG) és alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin (LDL-C) szinteket.

KLINIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Főbb terápiás alkalmazások – rák, vírusellenes, antioxidáns.
Kulcskomponens – Poliszacharidok, betulin és betulinsav származékok. (betulin– a nyírfa kérgéből kivont növényi összetevő, mely a nyírfakéreg fehér színét is adja)

Adagolás – A kutatások szerint csak a hagyományos módon forralással készített vizes kivonatok mutatnak daganatellenes hatást. A tiszta vizes kivonatokban azonban alacsony a triterpének szintje, és sok gyakorló előszeretettel kombinálja a vizes és etanolos kivonatokat. A vizes kivonatok átlagos adagja por formájában 1-3 g/nap.

Biztonság – Az I. obliquus magas oxalátkoncentrációt tartalmaz, és van egy jelentés egy 72 éves japán nőről, akinél májrákot diagnosztizáltak, és akinél oxalát nefropátia alakult ki, miután 6 hónapon át napi 4-5 teáskanál I. obliquus port fogyasztott.