Keresés
Close this search box.

Gyakori kérdések a gyógygombákról

Szívesen válaszolunk kérdéseire.

Kérdése van nyersanyagainkkal, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Itt összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket, és megválaszoltuk Önnek. Egyszerűen kattintson az alábbi mezők valamelyikére a megfelelő válaszok megtalálásához.

Ha ezután még további felvilágosításra van szüksége, kérjük, használja kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A béta-glükánok speciálisan elágazó szerkezetű poliszacharidok. Gyakran különböző tanulmányok tárgyát képezik, és messze a legtöbbet vizsgált gombából származó poliszacharidok.

Mind a gombaporok, mind a gombakivonatok hozzáadhatók a meleg ételekhez. A főzést azonban előtte be kell fejezni. A gombapor vagy gombakivonat hozzáadását közvetlenül a végén, nem sokkal a fogyasztás előtt javasoljuk.

Így az értékes összetevők megmaradnak, és teljes hatásukat ki tudják bontakoztatni. A porok és a kivonatok értékes összetevőit a közvetlen napfény károsítja, ha hosszabb időn keresztül ennek vannak kitéve. A gyógygomba-készítményeket ezért mindig száraz, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve kell tárolni.

Amint a folyamatos elemzések azt mutatják, a kivonás során kis mennyiségű vitamin és aminosav valóban elvész. Mivel azonban a kivonatok esetében a poliszacharidtartalom az elsődleges, ez a veszteség kisebb jelentőségű.

Mindez azonban azt mutatja, hogy miért van helye mindkét gyógyszerformának – a kivonatoknak és a poroknak -, és miért lehet ésszerű a kombinált alkalmazásuk.

A Mushi gyógygomba kivonatok gyártójához szállított összes nyersanyag tételszámot kap, csakúgy, mint minden késztermék. Ennek a tételszámnak a segítségével az Agrolab analízis eredményei érthetőek, és az ezekhez tartozó analitikai tanúsítványokat bármelyik ügyfelünk kérheti.

A kapszulahéj cellulózból áll. A cellulóz egy természetes anyag, amelynek fő összetevője a növényi sejtfalak, és amely a növények szilárd szerkezetét adja. Teljesen kerüljük a sertés- vagy marhazselatinból készült kapszulákat.

Gyógygombáinkat természetes termesztőanyagokon, például fán vagy szalmán termesztjük. A fafajta például nem döntő: a gombák bármilyen keményfán nagyon jól fejlődnek. A különböző fafajták színükben különböznek egymástól. A tölgyfa fája például viszonylag sötét, míg az almafa nagyon világos színű anyagot biztosít.

A gombák kemoszintetikus anyagként felveszik a különböző színezékeket a termőanyagból, és a sejtjeikben tárolják azokat. Szárítás és őrlés után a termesztőanyag különböző színei a por színének különbségeit eredményezik.

A gombát és a szárított kivonatokat a héjtörő módszerrel őrlik. Ez egy rendkívül finom port eredményez, amelyben minden egyes sejtet felbontanak.

Minél finomabb a por, annál jobb a minőség!

Ez a különleges és nagyon kiterjedt technika biztosítja, hogy a gomba összetevői könnyebben hozzáférhetővé váljanak az emberi anyagcsere számára. A durva por vagy gombadarabok rostként is szolgálnak. Összetevőik a rövid emésztési folyamat során csak kis mértékben oldódnak fel és emésztődnek meg.

Az eredeti Cordyceps sinensis rendkívül ritka és nagyon drága. Piaci ára Sanghajban 2016-ban 35 000 €/kg körül volt. Mivel a gomba termőtestét sem lehet termeszteni, ezért többéves kutatást követően a vadon élő Cordyceps sinensisből izolálták és egy speciális fermentációs technikával szaporították a micéliumot.

A tenyésztés során a micéliumot egy vákuumtartályban egy speciális tápfolyadékkal együtt több héten keresztül laboratóriumi körülmények között temperálják. A micélium a teljes tápfolyadékot erjeszti. Így az eljárás végén a tiszta Cordyceps CS-4 marad meg.

A gombaport a szárított gomba finomra őrlésével (mikronizálásával) nyerik. Hatékonysága a termőtestek sejtjeiben és sejtfalában előforduló különböző bioaktív anyagokon alapul. A gyógygomba nemzetségétől függően legfeljebb egy-három százaléknyi egyéb terápiásan fontos anyagot, például poliszacharidokat tartalmaz.

A magasabb koncentráció és az összetevők jobb hozzáférhetősége érdekében a hagyományos kínai orvoslás által biztosított vizes extrakciós technikákat alkalmazzák. Ez lehetővé teszi a kivonatok poliszacharidtartalmának előre meghatározott szintre történő standardizálását, és biztosítja az egyenletes minőséget.

A bioaktív anyagok aránya a porokban változó. A porok és a kivonatok így jelentősen különböznek egymástól, és így eltérő felhasználási lehetőségekkel rendelkeznek.

Az extrakció a hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint szabványosított eljárás. Lehetővé teszi, hogy a gomba sejtfalába kötött értékes poliszacharidok felszabaduljanak, és az emberi anyagcsere számára biológiailag hozzáférhetővé váljanak.

Ez különböző szakaszokban történő forró vizes extrakcióval kezdődik. A poliszacharid-tartalom az eljárás ismétléseinek számával szabályozható.

A gombakivonatokat sajnos gyakran keverik keményítővel. A poliszacharidtartalom ellenőrzésére szolgáló megfelelő vizsgálatokkal a keményítőt nagyon nehéz megkülönböztetni a jó minőségű poliszacharidoktól. Ez a magyarázata annak, hogy egyes rosszabb minőségű és olcsóbb termékekben akár 50%-os ezeknek az anyagoknak a tartalma is előfordulhat.

A gyengébb minőségű gombatermékek előállításának egyik népszerű módszere az, hogy a gombát fa és szalma vagy köles keverékén termesztik, és a teljes gombakultúrát (beleértve a szalmát, a fát és a kölest is) a termőtestek növekedésének befejezése után porrá zúzzák. A poliszacharid-értékeket itt is meghamisítják. Ráadásul az ilyen termékek elsősorban fából és szalmából állnak. Az egészségfejlesztő hatás ebben az esetben biztosan elmarad.

A Mushi termékekben feltüntetett poliszacharidok aránya a gombára jellemző poliszacharidok – az úgynevezett béta-glükánok – tiszta aránya.

A gyógygombák legérdekesebb és ma már jól vizsgált összetevői közé tartoznak a poliszacharidok, amelyek elsősorban váz- és raktározóanyagként fordulnak elő a gombákban, és ígéretes potenciált mutatnak.

A poliszacharidok (ide tartoznak a béta-glükánok is) jelentős mértékben felelősek a gyógygombák hatásáért. Ezt szem előtt tartva biológiai válaszmódosítóként értelmezhetők.

Kérésre szívesen küldünk Önnek további szakszerű információkat a poliszacharidokról.