Keresés
Close this search box.

Gomba összetevői

Gombák összetevői

A gyógygombák az ásványi anyagok és nyomelemek tökéletes szállítói.
A porok és kivonatok különböznek az összetevők tartalmában és összetételében. A gombaporok széles spektrumú vitaminokat, ásványi anyagokat, másodlagos növényi anyagokat és magas rosttartalmat tartalmaznak. A gombapor szinte nem tartalmaz zsírt – mindössze 0,3 és 0,5 gramm 100 grammra vetítve.
A gombák vitamin tartalma változhat fajtától függően. Ehető gombák, mint például az a laskagomba gomba (pleurotus ostreatus) vagy a csiperke gomba (agaricus bisporus), természetesen magasabb B2 vitamin szintet tartalmaznak, mint sok más növényi eredetű élelmiség. A B-vitaminokat elsősorban az emberi szervezet energia és anyagcsere serkentéséhez, valamint az L-triptofán aminosav kialakításához szükségesek, amely a szerotonin előanyaga. Az orvosi gombák tartalmazzák a folsavat is. Ez egy további B-vitamin, amelyre szervezetünknek elsősorban a vérképzéshez és az immunrendszerhez van szüksége. Az ergoszterol, amelyet gyakran “szupervitaminnak” neveznek, az D-vitaminok egyike, és számos védelmi funkciót nyújt.

Az orvosi gombák ásványi anyagokat és nyomelemeket is szállítanak, amelyek az emberi szervezet számára fontos feladatokhoz szükségesek, például az idegrendszer működéséhez és az izom összehúzódáshoz. Emellett szolgálnak az alapanyagként a csontok és fogak számára.
A Reishi gomba (ganoderma lucidum) különösen magas triterpéntartalmat tartalmaz, míg a Shiitake gombát (lentinula edodes) az nukleinsav-komplexek különböztetik meg.
A gomba porok tartalmaznak poliszacharidokat is.
Ezek minden kivonat alapját képezik. Azonban ezeknek az fontos anyagoknak a mennyisége és biohasznosíthatósága alacsonyabb a porokhoz képest. A porok esetében az összetétel az, ami érdekessé teszi őket, a komponensek természetes összetétele.
Az kivonatok esetében a prioritás a poliszacharidok magas tartalmában van. A bonyolult és kiterjedt kivonási folyamat felszabadítja a poliszacharidokat a gombák sejtfalából, és biohasznosíthatóvá teszi őket. A poliszacharidok például béta-D-glukánokat is tartalmaznak, amelyek, hasonlóan más poliszacharidokhoz, a nemzetközi kutatások középpontjában állnak.
A rost és más vízben oldódó anyagok elvesznek a későbbi szűrés és centrifugálás során. Száz kilogramm szárított gomba felhasználása esetén a kivonatokból csak 6-20 kilogramm marad vissza a gombafajtától függően.