Keresés
Close this search box.

Candida diéta: 10 ajánlott és kerülendő élelmiszer!

Tartalomjegyzék

Valószínűleg Ön is hallott már a candida diétáról, főleg, ha visszatérő gombás fertőzéssel küzd. Egyes források szerint bizonyos ételek elkerülése csökkentheti vagy megelőzheti a Candida gombás fertőzéseket. Ennek az állításnak az alátámasztására azonban hiányzik a tudományos bizonyíték.

A candida diétát követő emberek korlátoznak vagy elkerülnek bizonyos élelmiszereket, például cukrot, glutént, alkoholt illetve bizonyos tejtermékeket, amelyek elősegíthetik a Candida élesztőgomba növekedését a szervezetben. Az étrend magába foglalja az egészséges zsírok és gyulladáscsökkentő ételek fogyasztását is.

Ezek az ajánlások a legtöbb ember számára egészséges táplálkozást biztosítanak. A kutatások azonban még nem erősítették meg az étrend hatékonyságát a gombás fertőzések csökkentésében.

Mi az a Candida?

A Candida nemzetségbe több mint 100 különböző élesztőfaj tartozik, amelyek a bőrön és a szájban, a torokban, a bélben és a hüvelyben élnek.

A candidiasis (c. albicans) olyan gombás betegség, amely a Candida gomba túlszaporodásából ered. Érintheti a szájat (szájpenész), a torkot, a nyelőcsövet és a hüvelyt (hüvelyi candidiasis).

A Candida élesztő normál koncentrációja elősegíti a bél egészségét és a tápanyagok felszívódását, valamint segíti az emésztést. Azonban, ha túl sok ez az élesztőgomba a szervezetben vagy a bőrön, fertőzésekhez vezethet.

A száj, a torok vagy a nyelőcső candidiasis tünetei a következők:

  • fehér foltok a száj belsejében
  • gyulladás és torokfájás
  • fájdalom evés vagy nyelés közben
  • tartós szájszárazság

A hüvely candidiasis tünetei a következők:

  • a hüvely és a szeméremtest viszketése vagy fájdalma
  • fájdalom vizelés közben
  • fájdalom közösülés közben
  • sűrű, fehér hüvelyi folyás , amely túróra emlékeztet

Mi az a Candida diéta, és hogyan működik?

Megköveteli az emberektől, hogy kerüljék azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát. Így ide tartozik többek között a glutén, cukor, alkoholtermékek és bizonyos típusú tejtermékek.

Az étrend ehelyett a sovány fehérjék, az egészséges zsírok, a nem keményítőtartalmú zöldségek és a probiotikumok, immunerősítők (pl. C-vitamin) fogyasztására összpontosít. Ezért a legjobb, ha a túlzott egészségtelen táplálkozás helyett C-vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztunk. Ezeknek az élelmiszereknek az a célja, hogy segítsenek minimalizálni a gyulladást és egyensúlyba hozni a baktériumok koncentrációját a bélben. A candida diéta hüvelygomba ellen egyesek szerint hatásos lehet, viszont nem helyettesíti a megfelelő gyógyszeres kezelést.

Egy 2017-es kutatás szerint, a magasabb glükózkoncentráció elősegítheti a Candida növekedését. A kutatók azt is felfedezték, hogy a fruktózt tartalmazó élelmiszerek megakadályozhatják a Candida növekedését a szájban.

Elméletileg az embereknél kisebb lehet a Candida betegségek kialakulásának kockázata, ha kiiktatják az élesztőgombák növekedéséhez hozzájáruló élelmiszereket. A jelenlegi tudományos bizonyítékok azonban még nem nagyon erősítették meg a diéta hatékonyságát.

Hatékony a diéta?

További kutatásokra van szükség a diéta hatásainak teljes megértéséhez.

A kutatók sejteken és állatokon végzett számos tanulmány során azt vizsgálták, hogy a különböző szabad étrendi anyagok hogyan segítik elő vagy csökkentik a Candida növekedését. Azt azonban nem tudják, hogy az emberekre is vonatkoznának-e hasonló eredmények.

A magas színvonalú, nagyszabású humán vizsgálatok hiánya miatt a kutatók nem tudják, mekkora valószínűséggel lesz hatékony a diéta.

Számos tényező okozhat Candida túlszaporodást, beleértve az antibiotikum –használat, legyengült immunrendszer vagy bizonyos egészségügyi állapotok, például cukorbetegség vagy veseelégtelenség.

Fontos tudni, hogy a candida diéta 1-2 hét alatt nem fog kiemelkedő eredményeket hozni, de szigorú betartása annál fontosabb. Mivel minden esetben akkor folytatható tovább a diéta, amikor az nem okoz semmilyen panaszt, hanem egészségünkre jó hatással van.

E több tényező eredményeként nehéz megjósolni, hogy az étrendi változások hogyan befolyásolják az egyén kockázatát.

Mielőtt elkezdené a diétát, számos dolgot figyelembe kell vennie:

  • Kezdje lassan: ahelyett, hogy egyszerre távolítaná el étrendjéből a cukrot, a koffeint és a glutént, összpontosítson egyszerre egy dolog eltávolítására, hogy megkönnyítse a folyamatot.
  • Rövid távúnak szánták: ezt a diétát rövid távon kell alkalmazni, amíg a tünetei nem enyhülnek. Nem helyettesíti a hosszú távú egészséges étrend megfelelő betartását.

Mit mond a kutatás?

Kevés kutatás foglalkozott közvetlenül az étrend Candida fertőzésekre gyakorolt ​​hatásaival. A diéta azonban összességében egészséges, így kevés kockázattal jár a kipróbálása.

A diétán szereplő ételek elfogyasztása csekély kockázattal jár, finomított gabona és cukor nélkül is kiegyensúlyozott az étrend. Ha az étrendünk korábban feldolgozott gyorsételekkel volt feltöltve, nagy eséllyel jól fogjuk érezni magunkat a diéta során. Például több rost bevitele és több víz fogyasztása, ami egyéb előnyök mellett segíthet a bélrendszer szabályozásában is.

Egyes kutatások alátámasztják azt az elképzelést, hogy a cukrot alternatívákkal, például xilittel helyettesítsék. A kutatók azt találták, hogy a xilit antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megelőzni a Candida szájban történő növekedését.

Egy másik kutatás megállapításai azt sugallják, hogy a magas cukorbevitel lehetővé teszi, hogy a Candida élesztő kötődjön a szájban lévő sejtekhez. A xilit azonban az ellenkező hatást váltja ki, ami megnehezíti az élesztőgombák sejtekhez való kötődését.

Egy 2015-ös összefoglaló cikk alapján megállapítható, hogy a finomított cukrok és a laktózban gazdag tejtermékek az emésztőrendszer pH-értékének csökkentésével elősegíthetik az élesztőgombák növekedését. Ha ez a helyzet, ezeknek az élelmiszereknek az étrendből való kizárása megakadályozhatja a Candida növekedését. Ennek az elméletnek az érvényesítéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

A szigorú candida diéta receptek tiltják a glutén minden formáját. Az elmélet szerint a glutén károsíthatja a bélnyálkahártyát, és szerepet játszhat a dysbiosis kialakulásában is, amely a bélmikrobióta koncentrációjának egyensúlyhiánya.

A glutén étrendből való eltávolítása előnyös lehet a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedőknek. A szerzők szerint azonban a 2017-es összefoglaló cikk alapján nincs bizonyíték arra, hogy a gluténmentes diéta előnyökkel jár azoknak az embereknek, akik nem szenvednek gluténérzékenységben.

Ajánlott élelmiszerek diéta alatt

Mi az, amit ehetünk a diéta alatt?

Azok, akik szeretnék követni a candida diétát, próbálják meg a következő típusú ételeket beépíteni étrendjükbe:

  • Nem keményítőtartalmú zöldségek, köztük a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a hagyma és a paradicsom.
  • Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, például citrusfélék, de csak mértékkel.
  • Sovány fehérjék, beleértve a csirkét, a tojást és a halat.
  • Egészséges zsírok, például avokádó, kókuszolaj, extraszűz olívaolaj és lenmagolaj. Sütésnél ajánlott a szódabikarbóna candida diéta alatt.
  • Fermentált ételek, például savanyú káposzta, kimchi és joghurt.
  • Gluténmentes gabonák, például quinoa, zabkorpa, hajdina és rizs valamint a puffasztott rizs candida diéta alatt szintén fogyasztható.
  • Diófélék és magvak, amelyek közé tartozik a mandula, a kókusz, a lenmag és a napraforgómag.
  • Bizonyos tejtermékek, például vaj és ghí, valamint élő aktív kultúrákat tartalmazó termékek, például kefir és joghurt.
  • Természetes cukormentes édesítőszerek, köztük stevia, szerzetes gyümölcs kivonat, eritrit és xilit.

Kerülendő élelmiszerek

Mit kerüljünk a diéta alatt?

Az első, és legfontosabb hogy tilos a cukor, a glutén, az alkohol és a nagy mennyiségű laktózt tartalmazó tejtermékek fogyasztása, továbbá a magas keményítő tartalmú zöldségek, például a sárgarépa candida diéta közbeni fogyasztása. Kerüljük az élesztővel, a sütőporral és a kovásszal készült termékeket. Nassolnivalók nagy része is tilos, például a pattogatott kukorica candida diéta alatt szintén kerülendő.

  • Magas keményítő tartalmú zöldségek, például a kukorica, bab, borsó, burgonya candida diéta alatt.
  • Magas cukortartalmú gyümölcsök, köztük a banán, a mangó, a füge és a mazsola.
  • Bizonyos húsok, például a feldolgozott húsok és a gazdaságban tenyésztett halak.
  • Glutént tartalmazó gabonák, beleértve a búzát, az árpát és a rozst.
  • Magas laktóztartalmútejtermékek, például tej és lágy sajtok.
  • Feldolgozott zsírok és olajok, például repceolaj, szójababolaj és margarin.
  • Egyszerű cukrok és mesterséges édesítőszerek, például szacharóz, aszpartám, agavé, juharszirup, kukoricaszirup és méz.
  • Bizonyos típusú diófélék és magvak, beleértve a földimogyorót, pekándiót, pisztáciát és kesudiót.
  • Bizonyos italok, például koffeintartalmú kávé és tea, cukorral édesített italok és alkohol.
  • Adalékok:Nitrátok vagy szulfátok.

Összegzés

A candida diéta vélemények alapján csökkentheti a gombás fertőzések kockázatát és megakadályozhatja a Candida túlszaporodását.

Az étrend magába foglalja a glutén, a cukor és bizonyos tejtermékek eltávolítását.

Bár a laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy ezek az anyagok hozzájárulhatnak az élesztőgombák növekedéséhez, nincs jelentős bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a candida diétát a gombás fertőzések kezelésére használják.

A diéta által meghatározott étrendi változtatások azonban jótékony hatást gyakorolhatnak a Candida fertőzésben szenvedő vagy nem szenvedő emberek egészségére egyaránt.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/candida-diet#foods-to-eat

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326795#is-it-effective

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink